242018Abr
Què tractem amb osteopatia?

Què tractem amb osteopatia?

La majoria de pacients que venen a tractar-se amb un osteòpata és per dolor a la columna, bàsicament a la zona cervical i lumbar, i en menor mesura consulten per dolor dorsal o toràcic. Són dolors raquidis provocats bàsicament per disfuncions, canvis degeneratius o inflamatoris de les seves estructures, ja siguin articulars, tendinoses, lligamentoses o musculars.

El dolor lumbar (és a dir, la part baixa de la columna), és una dolència altament comuna produint a l’administració pública una elevada despesa sanitària. D’aquestes lumbàlgies el 80% es diagnostiquen com a lumbàlgies inespecífiques.

Quan hi ha una afectació de les arrels nervioses que surten de la comuna vertebral parlem d’afectacions neuropàtiques que poden produir pèrdua o disminució de la sensibilitat o de la seva funció motora. És el cas per exemple de la famosa ciàtica: una afectació de l’arrel per causes compressives o inflamatòries que alteren l’entorn químic de l’arrel.

A nivell cervical ens podem trobar aquestes mateixes afectacions d’arrels nervioses i altres entitats molt prevalents com les cefalees o mal de cap. Això és el que anomenem la cefalea tensional o cervicogènica.

Sempre davant d’una cefalea, el professional ha de realitzar un diagnòstic diferencial per comprovar si està indicat el tractament osteopàtic o el mal de cap, que és un símptoma subjacent, per la qual cosa el pacient ha de ser derivat al professional corresponent.

Finalment cal comentar que també poden aparèixer dolors en la zona dorsal o toràcica encara que amb menys prevalença. En aquests casos també s’haurà de fer un diagnòstic diferencial sobre possibles problemes sistèmics o orgànics que puguin referir dolor a la zona toràcica.

Bàsicament a la columna vertebral el principal tractament és el conservador: exercici físic i teràpia manual; tot i això cal fer un seguiment per si és necessari derivar per realitzar altres intervencions o tractaments ja sigui amb farmacologia, intervencions quirúrgiques…


Jordi Campo Neila

Fisioterapeuta i osteòpata