202018Feb
Beneficis de la diatèrmia

Beneficis de la diatèrmia

Els resultats recollits amb la  diatèrmia la converteixen en un dels tractaments més revolucionaris dels últims temps. Les seves aplicacions s’estenen a la fisioteràpia, rehabilitació, medicina esportiva i traumatologia, així com un important complement a la cirurgia i als tractaments farmacològics. La diatèrmia actua sobre la dermis profunda mentre que la radiofreqüència ho fa a nivell més superficial.

La diatèrmia aconsegueix restablir la producció de col·lagen del propi organisme naturalment. Amb l’administració d’ones de baixa freqüència i la conseqüent resistència dels teixits al moviment dels elèctrodes, aconseguim un escalfament local i profund entre 3 i 5 graus centígrads. Aquesta acció tèrmica accelera el metabolisme de la cèl·lula. La retracció del col·lagen assegura la tonificació tissular. Això es tradueix a la regeneració de teixit.

Al estimular la producció del col·lagen es formen noves fibres, més flexibles, que substitueixen a las envellides. Els efectes comencen a ser visibles pocs dies desprès de la seva aplicació. No obstant es recomana una teràpia setmanal durant 2 o 3 mesos per una manifestació més holística y definitiva.

Es tracta d’un tractament segur, no invasiu, amb poques contraindicacions i mínims efectes secundaris. Està desaconsellat en cas de miocardiopatia severa i infecció aguda o també si portem marcapassos.

Ens servirà per:

– Millorar la micro circulació, el reg sanguini, reduint els temps de reabsorció dels hematomes.

– Activar el metabolisme i la nutrició cel·lular al estimular la formació del col·lagen i l’elastina.

– Afavorir el drenatge limfàtic i la migració de fibroblasts. Redueix ràpidament els edemes.

– Facilita la regeneració cel·lular.

– Difuminar taques, cicatrius, estries,…

– Per accelerar la consolidació de fractures.

– Per agilitzar la cura de contractures musculars o esquinços.

– Per combatre els edemes i la inflamació.

– Per extraure càlculs.

– Per millorar la penetració de fàrmacs ionitzables, potenciant l’efecte del massatge.

La diatèrmia va ser introduïda a Espanya com a tractament analgèsic, antiinflamatori i antiespasmòdic pel doctor Celedonio Calatayud al 1910. Com a tècnica inductiva segueix  molt utilitzada en l’actualitat per tractar l’artritis i les malalties reumàtiques a fisioteràpia (tecarteràpia).

 


Cristina Cortés de Olano.

Osteòpata, fisioterapeuta.