262018Jun
Punció seca

Punció seca

Dins del món de la fisioteràpia el terapeuta té una gran varietat de recursos i tècniques per utilitzar en cada cas. Segons el que considera més oportú, la patologia del pacient o, fins i tot, el pacient que té al seu davant, n’utilitza una o una altra.

La punció seca és una d’aquestes tècniques. És una tècnica semi-invasiva que utilitza agulles d’acupuntura pel tractament del síndrome de dolor miofascial,  el qual està produït pel punt gatell.

L’agulla penetra la pell,  pressionant el punt gatell per desactivar-lo i disminuir així el dolor que produeix.

El punt gatell és una zona híper irritable dins d’un múscul, és dolorós a la compressió i provoca dolor referit.  Hi ha diferents tipus de punt gatell:

  1.  Segons símptomes – PG actiu i PG latent
  2.  Segons localització – PG central i PG insercional
  3.  Segons localització – PG clau i PG satèl·lit

Dins la punció seca, en trobem de dos tipus:

1) La punció seca superficial: introduïm unes agulles més curtes i primes a la pell i a nivell cel·lular subcutani,  sense penetrar el múscul. No és dolorosa i pot ser el complement d’altres tractaments.

2) La punció seca profunda: introduïm l’agulla fins a arribar al punt gatell. L’agulla serà més o menys gran en proporció al múscul que volem tractar.

Aquesta tècnica doncs, és utilitzada en múltiples problemes i disfuncions musculoesquelètiques,  incloent lesions agudes o cròniques,  cefalees,  sobrecàrregues musculars,  tendinitis, capsulitis, ciàtica, dolor lumbar, etc