52018Abr
La importància de cuidar la nostra pell amb productes naturals

La importància de cuidar la nostra pell amb productes naturals

En el taller de dissabte parlarem de la importància de conèixer els productes de cosmètica que utilitzem a diari, dels disruptors hormonals i buscarem alternatives més naturals i saludables.

Perquè és aconsellable utilitzar productes naturals?

Molts dels productes d’higiene i cosmètica que ens apliquem a diari (xampús, gels, cremes, desodorants, maquillatge, etc.) poden contenir substàncies nocives que penetren en el nostre cos a través de la pell. Son substàncies afegides amb diverses finalitats: dissolvents, conservants, fragàncies sintètiques, colorants, antioxidants… i poden interferir en la nostra salut.

Son molts els estudis científics que relacionen algunes d’aquestes substàncies amb molts tipus de malalties autoimmunes.

Es possible que un producte industrial faci “miracles” immediats en la pell, sobre tot quan es tracta d’afeccions específiques. Però, quan fem un cop d’ull a l’etiqueta i comprovem quins son els components amb els que està fabricat el producte , val la pena replantejar-nos els avantatges que pot tenir aquesta solució momentània comparada amb els efectes en l’organisme a llarg termini.

Quan utilitzem ingredients naturals, la resposta davant determinades afeccions pot no ser tant ràpida, però ens estem assegurant de que introduïm al nostre organisme elements similars a la nostra composició cel·lular. La major part dels productes naturals estan compostos per àcids grassos molt similars al greix humà, de nutrients imprescindibles per la correcta regeneració cel·lular de la pell i d’oligoelements i/o nutrients que contribueixen a retardar l’envelliment i reforçar el nostre sistema immunològic.

Què son els disruptors endocrins?

Tots els òrgans del nostre cos estan connectats a través de les hormones, uns mediadors químics que regulen múltiples funcions vitals, entre elles el creixement, el desenvolupament sexual, la reproducció o la resposta a l’estrès. Però hi ha unes substàncies químiques, habitualment produïdes per l’ésser humà i presents en el medi ambient, que tenen la capacitat d’alterar i produir canvis en l’equilibri hormonal, tant en éssers humans com en animals: els disruptors endocrins. Els canvis es produeixen perquè aquestes substàncies, una vegada que accedeixen al nostre organisme, o bé simulen o bloquegen l’acció de les nostres hormones, o bé augmenten o disminueixen els seus nivells en sang, generant missatges confusos i produint diverses alteracions en el funcionament normal dels nostres òrgans. Dit d’una altra manera, els disruptors endocrins impedeixen la funció dels missatgers (les hormones) o els suplanten, modificant i confonent la informació dels missatges necessaris perquè els òrgans estiguin comunicats i puguin regular-se adequadament.

On es troben i quins són aquests disruptors endocrins?

Els disruptors endocrins es troben en molts dels productes que utilitzem en el dia a dia, tractant-se per tant d’una contaminació invisible que patim de forma pràcticament inadvertida. Així, depenent de la seva naturalesa, poden estar presents en ampolles i altres envasos de plàstic, revestiments metàl·lics de llaunes de conserves, detergents, menjars, joguines, cosmètics i pesticides.

És per tot això que la cosmètica natural es una bona opció de salut. A continuació et recomanem sis olis vegetals essencials per la teva rutina de bellesa i salut:

– OLI D’AMETLLES: hidratant i emol·lient, revitalitzant i ajuda a donar elasticitat a la pell. Ideal per prevenir estries durant l’embaràs. És una bona opció per eliminar el maquillatge. Es anti arrugues i molt bo com a loció per després del sol.

– OLI D’ALVOCAT : Molt nutritiu i ric en vitamines i minerals. Inhibeix la formació de radicals lliures, per tant ajuda a disminuir els signes d’envelliment. Nodreix i restaura les escames del cabell.

– OLI DE JOJOBA: Apte per tot tipus de pell, pot ser útil per tractaments d’acne i per la pell inflamada. Estimula la renovació de las cèl·lules de la epidermis i el creixement del cabell nou.

– OLI DE SÈSAM: Ric en vitamina E, combat els radicals lliures i ajuda en els processos de regeneració de la pell. També escalfa i dona energia al cos quan s’utilitza en massatges i ajuda a tractar la flacidesa.

– OLI DE ROSA MOSQUETA: Atenua les línies d’expressió i les arrugues. Té el poder de regenerar els teixits i s’utilitza en el tractament de les taques causades per la exposició excessiva al sol, cicatrius quirúrgiques, queloides, acne i cremades.

– OLI D’ARGÀN: Conegut per reforçar i evitar la caiguda del cabell. També promou el creixement del cabell i s’utilitza per recuperar-lo del dany causat per productes químics com els tints. També és bo per la pell, recomanat en casos d’acne i psoriasis, retarda l’envelliment de la pell i ajuda a prevenir les estries de l’embaràs.

– OLI DE COCO: es un excel·lent nutrient natural per al cabell i la pell. Aporta brillo, suavitza i ajuda al creixement del cabell. Té efectes fungicides. Ideal per evitar l’aparició d’estries i flacidesa. Molt recomanable per a psoriasis i dermatitis.


Marta Turú

Esteticien a Global Salut